Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари Обединените

...
Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари Обединените
Коментари Харесай

Наводненията в Дубай – от изкуствено създаден дъжд

Изкуствено основан дъжд евентуално е причинил невижданата стихия, която удари Обединените арабски емирства във вторник. Тя наводни големи площи в цялата страна, а един човек почина, заяви организация Блумбърг.

Водата заля даже най-важния търговски и финансов център на емирствата – столицата Дубай. Летището там е едно от най-натоварените в света. Оттам оповестиха в сряда, че полетите още страдат от “значителни разстройства ”. Наводненията провокираха безпорядък за жителите, привикнали на непрекъснато топло и изсъхнало време. Училищата бяха затворени, хората работеха от у дома и бяха посъветвани да не излизат. Заради безводието в региона управляващите нарекоха случилото се “дъждове на положителното ”.

Тъй като липсва дренажна инфраструктура, която да отводнява при дъждове, водата навлезе в домове и подземни паркинги, остави някои здания без електричество, срути по-малки постройки и наводни мол. На фрагменти в обществените мрежи се вижда по какъв начин необикновени розови светкавици озаряват небето.
Освен жертвата в ОАЕ, в прилежащ Оман се оповестява за минимум 18 починали.
Регистрирани са рекордни превалявания с 254 мм, паднали за по-малко от 24 часа в Ал Айн, град на границата с Оман. Това е безспорен връх не просто откогато е основана страната през 1971 година, а откогато се води статистиката през 1949 година

Според метеоролога Ахмед Хабиб проливните дъждове в пустинната страна са частично резултат от така наречен засяване на облаци. През 2002 година ОАЕ започнаха интервенции по засяване на облаци, с цел да се оправят с проблемите, свързани с водоснабдяването. Липсата на дренажи и канализация тук-там обаче не за първи път провокира наводнения.

Хабиб си изяснява потопа с обстоятелството, че Националният метеорологичен център е изпратил минимум седем самолета за засяване на облаци с химикали. Те са тръгнали от летище Ал Айн сред понеделник вечерта и вторник следобяд, а целте е била да се възползват от конвективните облачни формирания.

Тази техника включва разпространяване на химикали и дребни частици – постоянно естествени соли като калиев хлорид – в атмосферата. За да се провокира повече дъжд от облаците. В случая обаче обстановката е излязла от надзор.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР